owoce w żelu

Frużelina czyli owoce w żelu. Idealny dodatek do gofrów, lodów, serników itp. 
U mnie truskawkowa ale można też zrobić z innych owoców (np. wiśni, jagód, malin).


250g truskawek
100ml wody 
50g cukru (wg uznania)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 25ml wody

Truskawki pokrojone w ćwiartki włożyć do małego garnka, dodać cukier. Podgrzewać  aż owoce puszczą sok i lekko zmiękną.  Po chwili dodać wodę i sok z cytryny.  Podgrzewać dalej.  Mąkę ziemniaczaną wymieszać w kubku z wodą i stopniowo dodawać do truskawek cały czas mieszając. Całość zagotować i po chwili wyłączyć. Gotowa frużelina powinna mieć konsystencję żelu. 

Printfriendly