rolada z truskawkami

Rolada idealna na lato. Delikatny i puszysty biszkopt, pyszny krem i ...truskawki. Połączenie idealne. U nas znika tego samego dnia co się pojawia i bardzo często jeszcze przed tym jak trafi do lodówki. 


biszkopt:
3 jajka
3,5 łyżki mąki pszennej(najlepiej tortowej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki  drobnego cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

krem:
250g serka mascarpone
200ml schłodzonej śmietanki 36%(kremówki)
2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
500g truskawek
cukier puder do posypania

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dalej  stopniowo dodać najpierw cukier, potem żółtka. Na koniec wsypać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Dużą  blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią przygotowaną masę i wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut. 

Jeszcze ciepły biszkopt przekłożyć na czystą ścierkę wysypaną cukrem pudrem, delikatnie oderwać papier. Ciasto zrolować razem ze ścierką i tak pozostawić do wystudzenia. 

Przygotować krem. W misce ubić serek mascarpone. W drugiej  ubić na sztywno kremówkę pod koniec dodając 2 łyżki cukru pudru. Do serka mascarpone dodać partiami ubitą kremówką, miksować na wolnych obrotach do otrzymania kremowej masy.

Ostudzony, zrolowany biszkopt rozwinąć, posmarować przygotowanym krem. Na kremie ułożyć truskawki pokrojone w ćwiartki. Na koniec delikatnie zwinąć całość . Roladę szczelnie owinąć(np. folią spożywczą) i włożyć na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem  obsypać cukrem pudrem. 

Printfriendly