semifreddo

Semifreddo to włoski deser trochę podobny do lodów. Powstaje poprzez delikatne zamrożenie kremu o konsystencji puszystego musu.  Najlepszy deser nie tylko na lato.



potrzebne składniki:
4 jajka
500ml zimnej śmietany 36%
150g cukru pudru
200g mrożonych malin
1 łyżka cukru waniliowego

Do miski wbić jajka, dodać cukier. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą.
Ubijać masę na gorącej parze aż będzie bardzo puszysta. Zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej przez kilka minut. W drugiej misce ubić śmietanę na sztywno.Delikatnie wymieszać masę z ubitą śmietaną, dodać całe i pokruszone maliny.Całość wylać do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej folią spożywczą. Szczelnie przykryć. Włożyć na 4 godziny do zamrażalnika. Można też mrozić dłużej ale wtedy przed podaniem trzeba wyjąć trochę wcześniej z zamrażalnika aby deser miał właściwą konsystencję (lekko rozmrożonych lodów).

Printfriendly