Woda ryżowa to znany w Azji naturalny sposób na piękną skórę i włosy. Nawilża i wygładza skórę, rozjaśnia przebarwienia, poprawia elastyczność. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów(m.in witaminy E i witaminy z grupy B).
Wodę ryżową można wykorzystać jako:
tonik- do przemywania skóry rano i wieczorem,
płukankę do włosów – po umyciu włosów należy spłukać je wodą ryżową, a następnie zimną wodą,
do picia – szklanka wody świetnie sprawdza się przy kłopotach z trawieniem,
potrzebne składniki:
ryż brązowy lub jaśminowy(najlepiej organiczny)
ciepła woda (może być też mineralna)
Sposób przygotowania:
Ryż wsypujemy do miseczki i zalewamy go ciepłą wodą około 1-2 centymetry ponad poziom ryżu.
Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.
Gdy woda zrobi się mętna przelewamy do szklanej buteleczki.
Wodę ryżową przechowujemy do kilku dni(najlepiej w lodówce).