woda ryżowa

Woda ryżowa to znany w Azji naturalny sposób na piękną skórę i włosy. Nawilża i wygładza skórę, rozjaśnia przebarwienia, poprawia elastyczność. Jest  bogatym źródłem witamin i minerałów(m.in witaminy E i  witaminy z grupy B). 


Wodę ryżową można wykorzystać jako:
tonik- do przemywania skóry rano i wieczorem,
płukankę do włosów – po umyciu włosów należy spłukać je wodą ryżową, a następnie zimną wodą,
do picia – szklanka wody świetnie sprawdza się przy kłopotach z trawieniem, 

potrzebne składniki:
ryż brązowy lub jaśminowy(najlepiej organiczny)
ciepła woda (może być też mineralna) 

Sposób przygotowania:
Ryż wsypujemy do miseczki i zalewamy go ciepłą wodą około 1-2 centymetry ponad poziom ryżu.
Mieszamy  i odstawiamy na kilka godzin.
Gdy woda zrobi się mętna przelewamy do szklanej buteleczki. 

Wodę ryżową przechowujemy do kilku dni(najlepiej w lodówce).


Printfriendly