zakwas buraczany

Tani i prosty do wykonania. Dostarcza witaminę C, kwas mlekowy, kwas foliowy, witaminy z grupy B. Do tego żelazo, wapń, magnez i potas.
Regularne picie zakwasu  poprawia odporność organizmu, przeciwdziała anemii, oczyszcza,odkwasza organizm. Działa także mineralizująco i poprawia ogólne samopoczucie.

5 małych buraków
5 ząbków czosnku
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli himalajskiej(ew.morskiej lub niejodowanej) na 1l wody

Buraki myjemy, obieramy  i kroimy w cienkie plastry.
Układamy w kamionce lub dużym szklanym słoju(wcześniej wyparzonym). Dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele. Zalewamy przegotwaną, letnią wodą z dodatkiem soli(buraki powinny być przykryte). Przykrywamy czystą szmatką/gazą i odstawiamy na 3-5dni w ciepłe i ciemne miejsce. 

Gotowy zakwas przelewamy do szczelnie zamykanej szklanej butelki lub słoika i wkładamy do lodówki(można przechowywać kilka tygodni). Pić od 0,5 do 1 szklanki każdego dnia.




Printfriendly