domowy paprykarz


100g ryżu
puszka tuńczyka
1 marchewka
1 cebula 
1 koncentrat pomidorowy(mały)
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki chili, 
sól, pieprz 
łyżka oleju 

Gotujemy ryż w osolonej wodzie, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodajemy startą marchewką i rozdrobniony czosnek. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat oraz paprykę i jeszcze chwilę dusimy. Na koniec duszone warzywa łączymy z ugotowanym ryżem i tuńczykiem(odsączonym). Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki. Paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień. 

Printfriendly