galette


Galette to pochodząca z Francji rustykalna tarta. Piecze się ją bez formy. Na kruchym cieście układa się jakiekolwiek owoce i dosyć niezgrabnie zawija brzegi. Nieregularny, ręcznie nadany kształt sprawia, że tarta wygląda cudownie i też tak rustykalnie.

Sezon na truskawki i rabarbar już się zaczął, więc moja galette będzie dziś truskawkowo-rabarbarowa. Krucha, delikatna, słodka(ale też kwaśna), pachnąca latem....przepyszna. 

Potrzebne składniki na 4 galette:
ciasto:
300g mąki pszennej
150g zimnego masła
5 łyżek drobnego cukru
3 łyżki bardzo zimnej (nawet lodowatej) wody
nadzienie: 
2 łodygi rabarbaru, 300g truskawek (proporcje możemy dowolnie zmieniać)
4 łyżki cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo: białko jajka, cukier do posypania (najlepiej brązowy)


Mąkę, zimne masło(pokrojone na małe kawałki), cukier i  zimną wodę połączyć i szybko zagnieść na  jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki. Umyć i obrać rabarbar ze skórki, pokroić na małe kawałeczki. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Tak przygotowane owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia na okrągły placek o średnicy ok. 20cm. Na środek wyłożyć przygotowane owoce, zawinąć krawędzie ciasta do środkaBrzegi posmarować rozkłóconym białkiem i posypać grubo brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min.(200°C), aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.

Printfriendly