Spirulina i chlorella to algi zaliczane do superfoods czyli grupy naturalnych produktów żywnościowych niezwykle bogatych w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. Działanie tych dwóch alg mocno się różni, jednak obie doskonale się uzupełniają. Chlorella oczyszcza organizm z toksyn a spirulina dostarcza niezbędnych składników odżywczych.
Spirulina jest niezwykle bogatym źródłem różnorodnych składników odżywczych dobrze przyswajalnych przez nasz organizm. Jest najbogatszym źródłem białka na świecie. Zawiera między 60-70% suchej masy komórkowej. Jest też bogatym źródłem chlorofilu, beta-karotenu oraz zeaksantyny. Zawiera również witaminy B1, B2 , B3,B 5, B6, B9, E oraz K. W mniejszej ilości występuje natomiast cholina oraz witamina C.
Posiada też unikalny barwnik występujący u sinic fikocyjaninę. Spirulina również zawiera dużo fosforu, potasu, magnezu, wapnia, cynku, manganu, miedzi i selenu. Żelaza zawiera od 25 do 50 razy więcej niż mięso.
Posiada też unikalny barwnik występujący u sinic fikocyjaninę. Spirulina również zawiera dużo fosforu, potasu, magnezu, wapnia, cynku, manganu, miedzi i selenu. Żelaza zawiera od 25 do 50 razy więcej niż mięso.
Spirulina pomaga poprawić układ odpornościowy i zapewnia wyjątkowe wsparcie dla serca , wątroby i nerek. Dotlenia krew, pomaga oczyścić organizm z toksyn. Spirulina jest również naturalną substancją tłumiącą apetyt, pomaga poprawić układ trawienny organizmu. Ma również bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Pomaga też zrównoważyć PH organizmu redukując stany zapalne w organizmie.
Chlorella jest bogatym źródłem białka, chlorofilu i witamin z grupy B. Zawiera też witaminy C,A,D,E, oraz fosfor, potas, żelazo, cynk, sód, magnez, miedź, mangan. Chlorella jest też bardzo dobrym źródłem wapnia. Działa detoksykacyjnie na nasz organizm, stymuluje układ odpornościowy, opóźnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami i chorobami serca.
Na początek polecam spirulinę i chlorellę w tabletkach. Smak i zapach(pokarm dla rybek) skutecznie zniechęcił mnie przed inną formą.