spirulina i chlorella



Spirulina i chlorella to  algi zaliczane do superfoods czyli grupy naturalnych produktów żywnościowych niezwykle bogatych w korzystne dla zdrowia składniki odżywczeDziałanie tych dwóch alg mocno się różni, jednak obie doskonale się uzupełniają. Chlorella oczyszcza organizm z toksyn a spirulina  dostarcza niezbędnych składników odżywczych.




Spirulina jest niezwykle bogatym źródłem różnorodnych składników odżywczych dobrze przyswajalnych przez nasz organizm. Jest najbogatszym źródłem białka na świecie. Zawiera między 60-70% suchej masy komórkowej. Jest też bogatym źródłem chlorofilubeta-karotenu oraz zeaksantyny. Zawiera również witaminy B1, B2 , B3,B 5B6B9E oraz K. W mniejszej ilości występuje natomiast cholina oraz witamina C.
Posiada też unikalny barwnik występujący u sinic fikocyjaninęSpirulina również zawiera dużo fosforupotasumagnezuwapniacynkumanganumiedzi i selenu. Żelaza zawiera od 25 do 50 razy więcej niż mięso.
Spirulina pomaga poprawić układ odpornościowy i zapewnia wyjątkowe wsparcie dla serca , wątroby i nerek. Dotlenia krew,  pomaga oczyścić organizm z toksyn. Spirulina jest również naturalną substancją tłumiącą apetyt, pomaga poprawić układ trawienny organizmu. Ma również bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Pomaga też zrównoważyć PH organizmu redukując  stany zapalne w organizmie.




Chlorella jest bogatym źródłem białka, chlorofilu i witamin z grupy B. Zawiera też witaminy C,A,D,E, oraz fosforpotasżelazocynk, sódmagnez, miedźmangan. Chlorella jest też bardzo dobrym źródłem wapniaDziała detoksykacyjnie na nasz organizm, stymuluje układ odpornościowy,  opóźnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami i chorobami serca. 



Na początek polecam spirulinę i chlorellę w tabletkach. Smak i zapach(pokarm dla rybek) skutecznie zniechęcił mnie przed inną formą.