chłodnik


Chłodnik zwany litewskim. Idealna zupa na lato i upały. Zimna, smaczna i zdrowa. 

Przepisów jest wiele. Ja lubię chyba ten najbardziej prosty i klasyczny. Choć najlepiej jest eksperymentować i zmieniając proporcje składników znaleźć najbardziej dla nas idealny smak.

potrzebne składnik:
1 litr kefiru lub maślanki
+2 łyżki śmietany 18%(jeśli używacie)
1 pęczek botwiny
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek kopru
2 ogórki(gruntowe)
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól(najlepiej himalajska) i pieprz do smaku


Botwinkę umyć i posiekać na drobno. Przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny i gotować ok. 10min. Obrane ogórki, rzodkiewkę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać. Ugotowaną botwinkę wystudzić. Dodać kefir/maślankę, śmietanę i przygotowaną resztę warzyw. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na 2 godziny do lodówki aby smaki się przegryzły.

Zazwyczaj chłodnik litewski podaje się z jajkiem ugotowanym na twardo.

Printfriendly